Що треба знати про ящур?
Ящур – це з гострим перебігом висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає свійських тварин, а саме: велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі й дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани). Власники корів, кіз, свиней, та інших парнокопитних можуть убезпечити своє поголів’я від інфікування ящуром дотримуючись простих правил біобезпеки. Адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійського тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30 денний карантин). Також вірус ящуру може переноситись з кормами, на приладді, транспорті, взутті та одязі і, навіть, переноситись вітром. На ящур може хворіти й людина.
Зараження відбувається при споживанні необеззараженого молока від хворих тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо. Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус протягом 24-48 годин. Клінічними ознаками є: слинотеча, наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт), ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищення температури тіла, кульгавість та зниження апетиту. Можливе повторне захворювання тварин з нечіткими клінічними ознаками. У новонародженого молодняку ящур проходить у гострій формі з подальшою загибеллю тварин, без утворення афт.
Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах він фіксується. У разі підозри щодо наявності хвороби та у випадку масової загибелі домашніх сприйнятливих тварин необхідно терміново сповістити дільничного лікаря ветеринарної медицини або Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.