Як вберегти себе від кишкових інфекцій
З настанням теплого періоду року завжди спостерігається підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції. Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах. Найчастіше, причиною захворювань можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому, найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувались з порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі.
У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.
Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, "стертій" формі, бактеріо-вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).
Тому, з метою профілактики гострих кишкових захворювань Держпродспоживслужба застерігає Вас і наполегливо просить:
• перш за все, купляти харчові продукти рекомендуємо тільки в підприємствах торгівлі або на ринках міста, де створені належні умови для їх зберігання, продажу, проводиться контроль за роботою холодильного обладнання, дотриманням термінів реалізації, товарного сусідства і т.д.;
• ні в якому разі не можна купляти харчові продукти в неустановлених для цього місцях, поза ринками;
• не рекомендуємо вживати сирих яєць, яєць-глазунь або всмятку, безпечно вживати яйця добре зварені або у вигляді омлету;
• сире молоко обовʼязково кип’ятити;
• всі овочі, фрукти, зелень перед вживанням добре мити;
• не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
• не допускайте змішування свіжоприготованої страви з її залишками з попереднього дня;
• вживати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
• необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;
• купатися тільки в спеціально відведених місцях.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я рідних і близьких.