Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

Як вберегти себе від кишкових інфекцій

Дата: 25.06.2024 11:15
Кількість переглядів: 88

     З настанням теплого періоду року завжди спостерігається підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції. Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах. Найчастіше, причиною захворювань можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому, найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувались з порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі.

    У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

    Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, "стертій" формі, бактеріо-вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

    Тому, з метою профілактики гострих кишкових захворювань Держпродспоживслужба   застерігає Вас і наполегливо просить:

• перш за все, купляти харчові продукти рекомендуємо тільки в підприємствах торгівлі або на ринках міста, де створені належні умови для їх зберігання, продажу, проводиться контроль за роботою холодильного обладнання, дотриманням термінів  реалізації, товарного сусідства  і т.д.;

• ні в якому разі не можна купляти харчові продукти в неустановлених для цього місцях, поза ринками;

• не рекомендуємо вживати сирих яєць, яєць-глазунь або всмятку, безпечно вживати яйця добре зварені або у вигляді омлету;

• сире молоко обовʼязково кип’ятити;

• всі овочі, фрукти, зелень перед вживанням добре мити;

• не брати в дорогу продукти,  що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);

• не допускайте змішування свіжоприготованої страви з її залишками з попереднього дня;

• вживати воду  тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

• необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;

• купатися тільки в спеціально відведених місцях.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я рідних і близьких.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора