A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

Про порядок ввезення та реалізації насіннєвого та садивного матеріалу

Дата: 02.02.2024 10:25
Кількість переглядів: 130

З розвитком міжнародних торгівельних відносин збільшилась кількість вантажів, які надходять до України з інших держав. Серед них значну частину займають рослини та продукти рослинного походження.

          Насіння та садивний матеріали надходять на територію нашої області як із-за кордону, так і з інших областей України, що, при недотриманні фітосанітарних правил та Закону України «Про карантин рослин», збільшує ризик завезення та розповсюдження на території області карантинних та інших шкідливих організмів, які можуть завдати значної шкоди рослинам та продуктам рослинного походження.

          Насіння і садивний матеріал, що ввозяться на територію України, повинні відповідати вимогам, встановленим законодавством у сфері карантину рослин, насінництва та розсадництва. Ввезення насіння і садивного матеріалу здійснюється за наявності фітосанітарного сертифіката та сертифіката країни-експортера, що засвідчує якість насіння та садивного матеріалу, або сертифіката ОЕСР і сертифіката ISTA. Сортовий склад насіннєвого та садивного матеріалу має бути занесений до діючого Реєстру сортів України.

          Ввезення на територію України та вивезення за її межі зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не включених до Реєстру сортів рослин України та Переліку сортів рослин ОЕСР, може здійснюватися для селекційних та дослідних робіт.

          Імпортне насіння та насіння із інших областей України, яке ввозиться в господарства області, в обов'язковому порядку підлягають огляду державним фітосанітарним інспектором, про що складається відповідний акт. Зберігати імпортний насіннєвий матеріал необхідно в окремих складських приміщеннях.

          Реалізацією насіннєвого та садивного матеріалу займаються різні фірми та приватні підприємці, окрім того насіння та посадковий матеріал ввозиться на ринки області невеликими партіями приватними особами, що ускладнює проведення контролю спеціалістами управління фітосанітарної безпеки.

          Однією з причин розповсюдження карантинних організмів є відсутність налагодженого забезпечення населення сортовим високоякісним насіннєвим та садивним матеріалом. Часто вирощуванням і розповсюдженням садивного матеріалу займаються власники присадибних ділянок, які не дотримуються карантинних вимог і сприяють розповсюдженню шкідників і хвороб в нові райони. Такі дії заборонені законодавством і тягнуть за собою адміністративну відповідальність.

            Щоб уникнути ризику занесення на територію господарств та присадибних ділянок карантинних та інших шкідливих організмів під час придбання насіння необхідно пересвідчитись в тому, яке походження має насіння та садивний матеріал чи супроводжуються вони відповідними сертифікатами.

          Якщо, придбавши насіння, саджанці, живці, відводки, цибулини, кореневища, корені, горшкові рослини та ін., у вас виникла підозра щодо зараження їх шкідниками, хворобами чи насінням незнайомих вам рослин, радимо звернутись до спеціалістів Держпродспоживслужби в Сумській області.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                                       І.Мороз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора