A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області інформує про фальсифіковані пестициди

Дата: 01.02.2024 10:09
Кількість переглядів: 137

Використання пестицидів в Україні регламентовано Законом України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин» та іншими нормативно-правових актів уряду та центральних органів виконавчої влади відповідно до їх компетенції.

Фальсифіковані пестициди-це навмисне змінені (підроблені) пестициди, що мають ( або можуть мати) приховані властивості на якість, інформація про які є свідомо неповною або недостовірною. Така продукція не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів,у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо,та/або продукція ,на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника. За різними даними частка фальсифікату пестицидів на ринку України складає 20-30% об’єму ринку.,а кількість підроблених препаратів ,призначених для роздрібного продажу населенню перевищує 50%..

Питання фальсифікованих ЗЗР стоїть дуже гостро,адже воно пов’язане з процесом виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів харчування,які мають бути абсолютно безпечними для споживання.

Підробки пестицидів можуть мати різні форми і походження:

- відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми.

- зниження вмісту діючої речовини.

- продаж замість препарату  невідомих речовин.

- продаж низькоякісних копій під назвою  препарату.

Наслідки застосування фальсифікованих пестицидів:

- часткова або повна втрата врожаю.

- накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах ,що загрожує здоров’ю споживачів.

- погіршення родючості ґрунтів.

- шкода здоров’ю людей під час внесення препарату.

- зіпсована репутація товаровиробника як постачальника якісної та безпечної продукції.

- суттєві матеріальні збитки.

- вроджені каліцтва.

- відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів,інсектицидів та фунгіцидів.

- забруднення навколишнього середовища. поверхневих та ґрунтових вод.

Покупати пестициди потрібно лише в офіційних дистриб’юторів,у спеціалізованих магазинах і відомих фірмах, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів і можуть гарантувати продаж саме оригінального продукту.

Постачальники ЗЗР повинні мати сертифікати відповідності на продукцію,що реалізується. Тому завжди під час купівлі ЗЗР слід обов’язково вимагати від продавця сертифікат якості на продукт.

Упаковка має бути заводською,а не кустарною. Особливу увагу слід звертати на наявність голограм (оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки),захисних плівок ,номерів партій,спеціальних позначок на кришці тощо.

Інформація на етикетці має бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату;номера партії ;ваги або об’єму ; дати виготовлення та терміну придатності ;найменування фірми-виробника і його адреси;регламенту застосування. Етикетка повинна міцно кріпитися на упаковці.

Окрім цього,світові виробники та постачальники застосовують загальноприйняте у світі обов’язкове маркування своєї продукції шляхом  нанесення  номера партії  та дати виробництва на упаковці, етикетці чи закрутці. Це дуже дієвий елемент захисту,особливо коли уважно порівняти дату виробництва препарату,вказану на упаковці,з датою виробництва тари, що зазвичай вказується на її дні. Як що дата на дні тари стоїть пізніша за дату виробництва пестициду ,то перед вами фальсифікат. 

Якщо Ви не впевнені , що перед Вами не підробка ,то необхідно зв’язатися з виробником. використавши контакти,вказані на етикетці препарату. Зокрема, у виробника можна отримати інформацію щодо захисних елементів  на упаковці,та переліку офіційних дистриб’юторів. Крім того, як правило детальну інформацію про препарати можна почерпнути  на офіційному сайті компанії-виробника.

Принагідно  зауважую, що найбільше виявляють фальсифікованих пестицидів  саме для роздрібного продажу населенню (інсектициди для боротьби з колорадським жуком на картоплі та шкідниками садів та овочевих культур ),а також аналоги відомих світових брендів. Тобто ті препарати,що широко рекламують і мають стабільний попит і збут.

В даний час використування фальсифікованих препаратів – одна з найактуальніших проблем на ринку засобів захисту рослин.

Пом`ятайте: підроблені пестициди й агрохімікати шкідливі для вашого здоров’я, небезпечні для довкілля,токсичні для врожаїв.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора