Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

Профілактика застудних захворювань

Дата: 18.10.2023 11:19
Кількість переглядів: 75

    Згідно Міжнародного класифікатора хвороб, термін «застуда» не використовується в медицині. Під цим поняттям розуміється широкий спектр інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів. Це можуть бути ларингіт, фарингіт, трахеїт, грип, ГРВІ та інші хвороби. Тепер до них додався і COVID-19.

   Пік сезонних застудних захворювань припадає на період з листопада по травень - коли встановлюється вітряна і волога погода, а запас вітамінів, накопичених організмом влітку, зменшується

   Але симптоми застудних захворювань на початковій стадії однакові. Хворий скаржиться на головний біль, м'язові болі, біль у горлі, нежить, кашель, лихоманку. Температура тіла може бути підвищеною (37,2°С) або високою (до 39°С) в залежності від тяжкості перебігу захворювання. Симптоматика розвивається протягом 1-2 днів після зараження.

   Незважаючи на те, що під терміном «застуда» розуміється безліч хвороб, механізм зараження в холодну пору року приблизно однаковий. Згідно з дослідженнями, основною причиною підвищеної захворюваності є переохолодження, яке знижує захисні сили організму, та перебування у натовпі (наприклад, в громадському транспорті), де існує велика ймовірністьпідхопитиінфекцію. Навіть короткочасний вплив холодної температури призводить до локального переохолодження, що послаблює захисні сили організму і підвищує ризик зараження на 10%.

   Проте чим краще працює імунна система, тим нижча ймовірність зараження навіть в найхолоднішу пору року. Тому профілактика застуди полягає в першу чергу в зміцненні імунітету.

   Для профілактики простудних захворювань лікарі рекомендують дотримуватися наступних простих правил:

   • за можливості уникайте місць масового скупчення людей: громадського транспорту, торгових центрів. Це дозволить зменшити ризик контакту з носіями вірусів і бактерій;

   • не торкайтеся руками обличчя. Узявшись за поручень в громадському транспорті або відкривши вхідні двері в офіс, ви переносите на шкіру долонь патогенні мікроорганізми. При дотику до обличчя підвищується ймовірність того, що патоген потрапить в органи дихання і спричинить початок захворювання;

   • мийте руки якомога частіше. Особливо актуально для людей, які працюють в офісі. Хворий колега може «поширювати» бактерії на оточуючі його предмети загального користування. Тому бажано якомога частіше мити руки. Можна також застосовувати антибактеріальні спреї або гелі;

   • не нехтуйте вологим прибиранням в будинку. Якщо один з членів сім'ї хворіє, то вологе прибирання рекомендується проводити з використанням дезінфікуючих засобів;

   • не розпочинайте різко загартовуватися. Одна з поширених порад щодо зміцнення імунітету - це загартовування. Але раптове обливання холодною водою для організму є великим стресом (як і будь-яке переохолодження) і принесе більше шкоди, ніж користі. Починати загартовуватися потрібно поступово, і, бажано, не в сезон застуд;

   • відмовтеся від паління і уникайте задимлених місць. Тютюновий дим та часточки пилу додатково дратують слизову оболонку носоглотки і роблять її більш вразливою до впливу патогенів

  • збалансоване харчування також є важливим кроком до формування міцного імунітету. Потрібно виключити з раціону продукти, що призводять до дисбактеріозу, оскільки він підриває захисні сили і зменшує опір організма патогенам. Знизьте вживання жирної, солоної, копченої та гострої їжі, випічки зі здобного борошна.

   Якщо ви все ж застудилися, дотримуйтеся наступних правил:

   - уникайте контакту з оточуючими, щоб зменшити ризик їх зараження;

   - одягайте медичну маску;

   - не займайтеся самолікуванням - запишіться на прийом до лікаря або, при високій температура тіла, викличте лікаря додому.

   Найбільш дієвим засобом зменшити ризик захворювання восени є імунізація від грипу, своєчасне проведення якої захищає мільйони людей від захворювання і дозволяє не допустити розвитку хвороби навіть в випадку мутації штаму вірусу.

 

          Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора