Профілактика харчових отруєнь під час Великодня
Незабаром свято Воскресіння Господнього, в кожній церкві освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло.
Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до великоднього столу, а ще – гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.
Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій рекомендуємо дотримуватись основних простих правил.
При закупівлі харчових продуктів:
-
купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;
-
не купуйте продукти сумнівної якості;
-
купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;
-
при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;
-
не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.
При зберіганні харчових продуктів:
-
дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;
-
належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
-
забезпечуйте відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).
Готуючи страви — пам’ятайте:
-
перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
-
для приготування страв використовуйте лише питну воду;
-
придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;
-
свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;
-
використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;
-
продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) — не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря. Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області