Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

ДСНС попереджає!!!

Дата: 07.04.2023 15:27
Кількість переглядів: 185

Із настанням весни усі починають господарювати на городах, подвір’ях, прибудинкових територіях, і, на жаль, часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, і навіть різного сміття.

У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей, такі дії призводять до виникнення некерованих надзвичайних ситуацій.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку для довкілля і створює серйозну загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати в організмі людини важкі захворювання. 

Нагадуємо про заборону спалювання сухої трави, залишків рослинності, сміття та побутових відходів, розпалювання багаття в паркових зонах та поблизу лісових масивів. 

Під час воєнного стану спалювання сухостою та сміття можуть бути прирівняні до диверсій, за такі дії передбачена кримінальна відповідальність. Вкотре закликаємо мешканців громади не бути байдужими до довкілля і свого здоров’я та не спалювати суху рослинність і сміття, бути обережними з вогнем біля місць, де є сухостій або очерет. Слід також дуже пильно наглядати за дітьми, адже, користуючись свободою, вони можуть підпалити чагарник чи сушняк. Їхні пустощі з вогнем – дуже небезпечні. Не нехтуйте чинним законодавством та правилами безпеки.

НАГАДУЄМО!!! За самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

З початком календарної весни, приходять і теплі погожі дні. Розпочинаються весняно-польові роботи в полі, люди стануть наводити лад на присадибних ділянках та городах, тощо. Проте часто невід’ємною частиною цього в населення стане спалювання торішнього листя, сухої трави, дрібного сміття.

Прикро, що деякі громадяни нехтують правилами пожежної безпеки і цим не лише додають роботи рятувальникам, а й шкодять довкіллю. Через чиюсь необачність невеликий вогник переростає у неконтрольовану пожежу, в якій гине все живе: від рідкісних рослин та комах, до птахів і звірів. І це вже не говорячи про їдкий дим, яким ми змушені будемо дихати зі шкодою для здоров’я.

Недбало кинутий недопалок цигарки, іскра від погано залитого багаття, небезпечні пустощі з вогнем також можуть стати причинами виникнення масштабних пожеж в природних екосистемах, ліквідовувати, які нерідко доводиться силами численних загонів аварійно-рятувальних підрозділів.

Тож закликаємо громадян не спалювати суху траву та сміття! Не завдавайте шкоди здоров’ю і навколишньому середовищу! Щоб не трапилось лиха, варто дотримуватись елементарних правил поведінки.

Також нагадуємо, що бажання спалити минулорічний сухостій може значно спустошити не лише флору та фауну, а й ваш гаманець! За самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена як адміністративна так і кримінальна відповідальність.

Якщо ви стали свідком загоряння на відкритій території – спробуйте погасити її самотужки з допомогою підручних засобів. Якщо пожежа набрала сили – терміново телефонуйте в оперативно – рятувальну службу за номером «101».

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Зображення взяті з вільного доступу мережі Інтернет


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора