Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

Військовослужбовці, які увільнені від роботи, втратять гарантію щодо отримання середнього заробітку на час призову на військову службу

Дата: 05.07.2022 15:56
Кількість переглядів: 169

Верховна Рада на своєму засіданні 01 липня 2022 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроєкт від 05.04.2022 № 7251, далі — Закон, Законопроєкт № 7251)

Серед новацій Закону, викладені у Законопроєкті № 7251 визначено, що за працівниками, яких призвали на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийняли на військову службу за контрактом, не зберігатимуть в період військової служби щорічну основну відпустку. Для цього приведуть у відповідність статтю 119 КЗпП та статтю 9 Закону України «Про відпустки»

Тобто військовослужбовці, які увільнені від роботи, втратять гарантію щодо отримання середнього заробітку на час призову на військову службу оскільки з частини 3 статті 119 КЗпП виключено положення щодо збереження середнього заробітку за місцем роботи за працівниками на час призову на військову службу.

Слід зазначити, що за такими працівниками буде зберігатися місце роботи і посада.

Середнього заробітку також позбавляються і працівники, які під час проходження військової служби отримали поранення та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на яких поширюються гарантії, передбачені ч. 3 статті 119 КЗпП.

При цьому, військовослужбовці отримують щомісяця грошове забезпечення військовослужбовців від держави, що передбачає Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Наразі це мінімум 30 тис. грн.

Ці зміни направлені на послаблення фінансового навантаження на роботодавців у воєнний період.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора