A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

БЕЗРОБІТТЯ І ВОЄННИЙ СТАН

Дата: 05.05.2022 11:04
Кількість переглядів: 223

Уряд України визначив одним із пріоритетних завдань під час воєнного стану  забезпечення гарантій соціального захисту населення попри військові дії.

Наразі процедура взаємодії з безробітними є максимально спрощеною та адаптованою і відбувається так:

громадяни можуть подати заяву про надання статусу безробітного, призначення допомоги чи припинення реєстрації за допомогою порталу або мобільного додатку «Дія»;

отримати весь перелік послуг можна в найближчому центрі зайнятості, який працює;

вернутись до Державної служби зайнятості можна за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку (телефон, чати підтримки у Telegram, електронна пошта, заповнення онлайн форм).

Прочитати покрокові інструкції, завантажити необхідні заяви або заповнити Google форми можна на ресурсах Державної служби зайнятості.

Важливо, що безробітний може підтвердити намір перебувати у статусі зареєстрованого безробітного за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку або безпосереднього звернувшись до центру зайнятості.

Режим роботи центрів зайнятості та їх контакти щоденно оновлюються та публікуються в Telegram і Viber каналах Державної служби зайнятості.

В областях, де центри зайнятості не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів і проведення фінансування, виплату допомоги безробітним будуть проводити за допомогою АТ «Ощадбанк». Кошти перераховуватимуть на рахунок у банку, в якому відкрито рахунок одержувача. Також можливе здійснення грошових переказів через міжнародну платіжну систему MY TRANSFER.

Реєстрація безробітного в Державній службі зайнятості припиняється в разі невідвідування (не підтвердження наміру перебування у статусі безробітного) зареєстрованим безробітним без поважних причин центру зайнятості протягом 30 робочих днів з дати прийняття рішення про таке відвідування або дати останнього фактичного підтвердження безробітним наміру перебувати у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації або у разі відмови від виконання суспільно корисних робіт під час воєнного стану.

Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

            У березні 2022 року Міністерство економіки України повідомило про запуск програми підтримки працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Уряд компенсує витрати на зарплату роботодавцям, які працевлаштують під час воєнного стану на роботу переселенців з постраждалих регіонів, у розмірі 6500 грн за кожного працевлаштованого відповідно до постанови КМУ від 20.03.2022 № 331. 

Працювати внутрішньо переміщені особи можуть на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

Також Держпраці на своєму сайті надала роз’яснення, що зареєстрована (взята на облік) внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю цим особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством України на випадок безробіття.

Інформує

Білопільське бюро правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора