A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

До уваги мешканців громади! Профілактика отруєнь грибами

Дата: 10.09.2021 11:17
Кількість переглядів: 320

Восени спостерігається найбільша кількість випадків отруєння грибами, тому необхідно неухильно дотримуватися загальноприйнятих застережень та рекомендацій.

Інтерес населення до грибів, як харчового продукту дуже великий. В свіжому вигляді гриби використовують для приготування різноманітних страв, а також заготовляють про запас.

Знання про їстівні гриби у людей в багатьох випадках виявляються недостатніми, що призводить до помилкового збирання і вживання умовно-їстівних і навіть отруйних грибів, котрі викликають важкі отруєння, а при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою – смерть.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно їстівних грибів;

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Не збирайте гриби: якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися; поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.

 

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Перша допомога при отруєнні грибами:

- викличте “Швидку медичну допомогу”;

- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;

- після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану;

- з’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи;

- забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

- заборонено займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Уже розпочалася пора масового збору та заготівлі грибів, тому необхідно бути ще більш уважними та не ризикувати своїм здоров’ям і здоров’ям своїх рідних та близьких.

 

Комісія з питань ТЕБ та НС Миколаївської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора