A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

ПОРЯДОК оповіщення та інформування населення про загрозу, або виникнення надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період

Дата: 08.06.2021 09:41
Кількість переглядів: 13103

Затверджено:

     Протокол комісії з питань ТЕБ та НС

     Миколаївської селищної ради

     від 01.06.2021р. № 12

ПОРЯДОК

оповіщення та інформування населення про загрозу, або виникнення

надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період

 

Інформування у сфері цивільного захисту передбачає доведення до

населення оперативної та достовірної інформації про загрозу виникнення або

виникнення надзвичайної ситуації з визначенням меж її поширення і наслідків, а також про способи та методи захисту від них.

Оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій (у тому числі соціального характеру) полягає у своєчасному доведенні відповідної інформації до органів управління цивільного захисту, сил цивільного захисту, суб’єктів господарювання, що належать до Миколаївської селищної ланки  територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Сумської області.

Головний спосіб оповіщення населення про дії при виникненні надзвичайних ситуацій – це передача повідомлення по мережі провідного мовлення (через квартири і зовнішні гучномовці), а також через мережі радіомовних станцій і телебачення, пересувні автомобілі, оснащені гучномовцями.

Для привернення уваги населення в екстремальних випадках перед передачею інформації включаються сирени та інші сигнальні засоби.

Запам’ятайте! Сирена і переривисті гудки інших сигнальних засобів означають сигнал цивільного захисту – «Увага Всім!».

Почувши такий сигнал, негайно увімкніть радіоприймач або телевізор і слухайте повідомлення центральних та місцевих органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів з питань надзвичайних ситуацій.

На кожний випадок надзвичайних ситуацій підготовлено варіанти повідомлень на можливі надзвичайні ситуації.

Після подачі звукових сигналів (сирени, гудки тощо) передається мовна інформація про надзвичайну ситуацію.

Інформація передається протягом 5 хвилин після подачі звукових сигналів (електросирени, гудки і т.д. і т.п.).

Повідомлення включає: місце і час виникнення надзвичайної ситуації; розміри та її масштаби; час початку та тривалість дії факторів ураження; територія (район, вулиці, будинки і т.д.), яка потрапляє в осередки (зони) ураження; порядок дій при надзвичайних ситуаціях.

Зміст кожного повідомлення буде залежати від екстремальних умов, розмірів, тривалості та масштабів можливих наслідків надзвичайних ситуацій, ступеню небезпеки факторів ураження для населення та стану рятувальних і невідкладних аварійних відновлювальних робіт.

 

Варіанти повідомлень:

1. При аварії на хімічно небезпечному об’єкті

«УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації.

ГРОМАДЯНИ! Сьогодні … (дата, місяць і час) відбулася аварія на … (місце) з викидом в повітря хлору. Хмара зараженого повітря поширюється у … (такому-то) напрямку з швидкістю … км/г. В зону хімічного забруднення потрапляють: … (іде перерахування масивів, вулиць, населених пунктів).

Мешканцям масивів, вулиць, населених пунктів … (іде перелік) із приміщень не виходити, зачинити вікна, двері, здійснити герметизацію квартир (будинків). У підвалах, нижніх поверхах не ховатися, тому що хлор важчий за повітря і затікатиме у низинні місця та підвальні приміщення.

Мешканцям … (масивів, вулиць, населених пунктів) негайно залишити квартири (будинки), об’єкти господарської діяльності за планом евакуації і виходити у райони … (такі-то).

Всім громадянам надягти засоби індивідуального захисту: цивільні протигази усіх типів, дитячі протигази, камери захисні дитячі, а при їх відсутності – ватяну марлеву пов’язку або рушник, попередньо змочені водою або 2% розчином питної соди.

Повідомте про це сусідів. Слухайте наступні наші повідомлення. У подальшому дійте у відповідності з нашими вказівками».

 

2. При аварії на радіаційно- небезпечному об’єкті

«УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації.

ГРОМАДЯНИ! Сьогодні … (дата, місяць і час) відбулась аварія на …… атомній електростанції з викидом в повітря радіоактивних речовин. Хмара радіоактивного повітря поширюється у … (такому-то) напрямку з швидкістю … км/г і досягне міста Суми через … (хв., год.). В зону можливого випадання радіоактивних опадів потрапляють: … (іде перерахування районів, населених пунктів, масивів, вулиць).

Мешканцям … (населених пунктів, масивів, вулиць) із приміщень не виходити, зачинити вікна, двері, здійснити герметизацію квартир (будинків) та місць утримання сільськогосподарських тварин. Пам’ятайте, що підвальні, заглиблені і загерметизовані приміщення є надійним місцем укриття від радіоактивних опадів.

Всім громадянам прийняти препарат йоду та привести у готовність засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри і постійно тримати їх при собі. За нашою командою або при необхідності, одягніть їх. При собі майте плівкові (полімерні) накидки, плащі або куртки.

Повідомте про це сусідів. Слухайте наступні наші повідомлення. У подальшому дійте у відповідності з нашими вказівками».

 

3. При загрозі катастрофічного затоплення частини території

«УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації.

ГРОМАДЯНИ! Сьогодні … (дата, місяць і час) внаслідок ... (указати чого) розпочалося руйнування греблі ……., що може призвести до утворення хвилі прориву і катастрофічного затоплення частини території наступних районів  .... (перелік районів, населених пунктів, масивів і вулиць).

Населенню, що проживає на території … (районів, населених пунктів, масивів, вулиць)  перенести необхідні речі на горища, верхні поверхи будинків, підготувати необхідний одяг і взуття, зібрати продукти харчування. Перед виходом вимкнути електроенергію, газ і самим вийти в безпечні райони … (перерахувати які). Там пройти реєстрацію на збірних пунктах евакуації … (вказати адресу).

Якщо ви не змогли залишити зону катастрофічного затоплення, підготуйте підручні плаваючі засоби та підніміться на верхні поверхи будинків і споруд.

Про отриману інформацію сповістіть сусідів, надайте допомогу старим і хворим. За будь-яких обставин не втрачайте самовладання, не піддавайтесь паніці.

Слухайте наступні наші повідомлення. У подальшому дійте у відповідності з нашими вказівками і чекайте на допомогу аварійно-рятувальних сил».

 

4. При загрозі інфекційних захворювань (епідемій) на території міста, громади

«УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації.

ГРОМАДЯНИ! На території … (яких районів, населених пунктів)  з’явилися окремі випадки захворювання населення особливо небезпечними інфекційними захворюваннями на … (вказати які хвороби), що можуть перейти в епідемію. Потерпілі вживали в їжу продукти, закуплені на стихійних ринках, що не пройшли лабораторного контролю.

ГРОМАДЯНИ! Ті, які спілкувалися з потерпілими та у яких з’явилися наступні симптоми … (вказати які) повинні негайно звернутися в лікувальні заклади для отримання необхідної медичної допомоги.

Попереджуємо громадян про небезпеку захворювання внаслідок споживання продуктів, які придбані на стихійних ринках міста.

         ГРОМАДЯНИ! Дотримуйтесь особистої і громадської гігієни. Бережіть здоров’я і життя як своє особисте, так і оточуючих людей».

 

 

5. При проведенні антитерористичної операції, при загрозі бойових дій у населеному пункті

«УВАГА»! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації. Термінове повідомлення.

На території…… в межах ( населений пункт) виникла загроза бойових дій (терористичних прояв).

Проявляйте надзвичайну обережність, не піддавайтесь паніці. Вимкніть

світло, зачиніть вікна і двері. Закрийте штори чи жалюзі. Не підходьте до вікон та на балкони. Створіть запас води. Приготуйте документи, гроші та харчі, акумуляторні батареї для радіоприймача та ліхтаря інші найнеобхідніші речі для можливої евакуації.

Залишайтесь вдома, попередьте про небезпеку близьких та знайомих!

Слідуйте за розвитком подій по радіо та телебаченню».

 

6.При загрозі ураження населення стрілецькою зброєю

«УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації. Термінове повідомлення.

На території ……в межах ( населений пункт, район) мається загроза ураження населення стрілецькою зброєю.

Закрийте штори чи жалюзі (заклейте вікна паперовою стрічкою) для

зниження поразки осколками скла. Вимкніть світло та зачиніть вікна і двері.

Закрийте штори чи жалюзі. Займіть місце на підлозі у приміщенні, що не має вікон на вулицю (комора, ванна, прихожа). Інформуйте можливими засобами про небезпеку близьких та знайомих».

 

7.Під час бойових дій

«УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації.. Термінове повідомлення.

На території …… в межах (район, населений пункт…) виникла загроза використання артилерії.

Закрийте штори чи жалюзі (заклейте вікна паперовою стрічкою) для

зниження поразки осколками скла. Вимкніть електропостачання, перекрийте

воду і газ. Загасіть пічне опалення. Візьміть документи, гроші та харчі, предмети першої необхідності, медичну аптечку.

Негайно залиште житлове приміщення, сховайтесь у підготовленому підвалі або найближчому укритті. Попередьте про небезпеку сусідів. Надайте допомогу людям похилого віку і дітям. Без крайньої необхідності не залишайте безпечного місця перебування. Проявляйте надзвичайну обережність, не піддавайтесь паніці.

 

 Якщо вибух стався:

1. Переконайтеся в тому, що ви не отримали значних травм.

2. Заспокойтеся та уважно роздивіться навколо, чи не існує загрози подальших обвалів та вибухів, чи не звисає з руїн розбите скло, чи не потрібна комусь ваша допомога.

 3. Якщо є можливість - спокійно вийдіть з місця події. Якщо ви опинилися в завалі - періодично подавайте звукові сигнали. Пам'ятайте, що при найменшій активності людина може протриматися без води п'ять діб.

 4. Виконуйте всі розпорядження рятувальника».

 

8. При повітряній небезпеці.

« УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації. Термінове повідомлення.

Громадяни! Повітряна небезпека!

Вимкніть електропостачання, перекрийте воду і газ. Загасіть пічне опалення. Візьміть документи, гроші та харчі, предмети першої необхідності,

медичну аптечку. Попередьте про небезпеку сусідів та при необхідності надайте допомогу людям похилого віку та хворим.

Як можна скоріше дійдіть до захисної споруди або укрийтесь на місцевості.

Дотримуйтесь спокою та порядку. Без крайньої необхідності не залишайте безпечного місця перебування. Слідкуйте за офіційними повідомленнями».

 

9. При загрозі масових безпорядків

«УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації. Термінове повідомлення.

На території…… в межах (район, населений пункт, вулиця…) виникла загроза скоєння масових безпорядків.

Зберігайте спокій та розсудливість. При перебуванні на вулиці негайно

покиньте місця масового скупчення людей, уникайте агресивно налаштованих особистостей. Не піддавайтесь на провокації.

Надійно зачиніть двері. Не підходьте до вікон та на балкони. Без крайньої необхідності не залишайте приміщення.

 

10. Якщо вас захопили злочинці як заручника і вашому життю та здоров'ю загрожує небезпека, варто пам'ятати наступне:

- намагайтеся запам'ятовувати яку-небудь інформацію (вік, ріст, голос,

манеру розмовляти, звички й т.п.) про злочинців, що надалі може допомогти

встановити їхнє місцезнаходження;

- з першою нагодою намагайтеся повідомити про місце свого перебування рідним або в міліцію;

- намагайтеся бути розважливими, спокійними, по можливості миролюбними, не піддавайте себе не потрібному ризику;

- якщо злочинці перебувають у стані алкогольного або наркотичного

сп'яніння, то намагайтеся максимально обмежити себе від спілкування з ними, тому що їхні дії можуть бути непередбачені;

- не підсилюйте агресивність злочинців непокорою, сваркою, зайвим опором;

- виконуйте вимоги терористів, не створюючи конфліктних ситуацій,

запитуйте дозволу переміщатися, сходити в туалет, відкрити сумочку й т.д.;

- уникайте яких-небудь дискусій, особливо політичних, зі злочинцями,

будьте насамперед уважними слухачами;

- зберігайте свою честь і нічого не просите, намагайтеся з'їдати все, що

дають, незважаючи на те, що їжа може бути неприваблива;

- якщо ви тривалий час перебуваєте поруч зі злочинцями, постарайтеся

встановити з ними контакт, викликати гуманні почуття й почати розмову, не

приводячи їх до думки про те, що ви хочете щось вивідати;

- не дозволяйте собі падати духом, використайте будь-яку можливість

поговорити із самим собою про свої надії, проблеми, які трапляються в житті,

постарайтеся заспокоїтися й розслабитися за допомогою медитації, читайте

різні тексти, постарайтеся згадати вірші;

- уважно стежить за поводженням злочинців й їхніх намірів, будьте готові до втечі, якщо ви абсолютно впевнені в безпеці такої спроби;

- постарайтеся знайти найбільш безпечне місце в приміщенні, де вас утримують і де можна було б захиститися під час штурму терористів (приміщенні стені й вікна котрого не виходять на вулицю - ванна кімната, або комора), у випадку відсутності такого місця падайте на підлогу при будь-якому шумі або стрілянині;

- при застосуванні спеціальними підрозділами сльозоточивого газу дихаєте через мокру тканину, швидко й часто моргайте, викликаючи сльози;

- під час штурму в жодному разі не беріть у руки зброю терористів, щоб не постраждати від штурмуючих, які стріляють по збройним людям;

- при звільненні виходьте якнайшвидше, речі залишайте там, де вони лежать, тому що можливі вибухи або пожежа, беззаперечно виконуйте команди групи захоплення».

 

10. При проведенні тимчасової евакуації цивільного населення з небезпечного району

«УВАГА! Говорить Управління цивільного захисту Сумської облдержадміністрації. Термінове повідомлення.

У термін з ____ по ________ проводиться евакуація населення з небезпечного району (….).

Маршрути безпечного виходу цивільного населення:

перший - ___________у район_____________

другий - ___________у район_____________

третій - ___________у район_____________

Візьміть документи, гроші та харчі, найнеобхідніші речі, медикаменти.

По можливості надайте допомогу громадянам похилого віку, людям з

фізичними вадами здоров’я. Дітям дошкільного віку вкладається в кишеню або пришивається до одягу записка, де зазначається прізвище ім'я та по батькові, домашня адреса, а також ім'я та по батькові матері і батька.

Слідуйте вказаним маршрутом. При необхідності зверніться за допомогою до правоохоронців та медичних працівників.

 

Вислухавши повідомлення кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками.

Кожний громадянин, який знаходиться на роботі, повинен виконувати всі розпорядження керівника цивільного захисту суб’єкта господарської діяльності у відповідності з планом цивільного захисту, а також приймати участь у проведенні аварійно-рятувальних робіт у складі формувань або вказівками органів управління цивільного захисту.

 

Якщо громадянин знаходиться вдома, при виникненні надзвичайних ситуацій, він повинен:

- тримати вдома постійно включеними радіоприймач та телевізор для того, щоб слухати розпорядження і вказівки центральних та місцевих органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів з питань надзвичайних ситуацій;

- повідомити про отриману інформацію сусідів;

- постійно тримати при собі засоби індивідуального захисту, а також медичну аптечку, документи (паспорт, військовий квиток, документи про освіту, свідоцтво про народження дітей, пенсійне посвідчення, трудову книжку та інше), гроші, засоби зв’язку, предмети особистої гігієни, запас їжі та води;

- провести у квартирі (домі) протипожежні профілактичні заходи (виключити газ, водопостачання, електропостачання та інше), підвищити захисні властивості квартири: зачинити вікна, ущільнити їх;

- знати місце найближчого укриття (підвальне приміщення, паркінг тощо), де можна укритися.

 

Якщо сигнал застав вас  у транспорті, громадському місці (магазині, театрі, на ринку тощо) уважно і спокійно прослухайте повідомлення, визначитесь, де поблизу знаходиться укриття, як найшвидше добратися і укритися в ньому, а якщо є час, треба якнайшвидше добратися до дому і діяти у відповідності з отриманими вказівками.

 

 

Заступник голови комісії з питань

техногенно-екологічної безпеки

та надзвичайних ситуацій

Миколаївської селищної ради                                                           Ігор ФЕДИНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора