A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

Про недопущення спалювання сміття

Дата: 30.03.2021 16:19
Кількість переглядів: 1226

Розуміємо, що знову на дворі весна, і, незважаючи на турботи, проблеми і безліч невирішених питань у кожного з нас, прокидається бажання щось покращити, змінити, відродити і створити.

Наведення порядку на наших подвір’ях не означає – винести сміття за ворота на вулицю, найближче урочище або спалити його із залишками сухої рослинності.

Ми повинні глибоко усвідомити, що спалювання сміття негативно впливає на стан навколишнього середовища і загрожує здоров’ю людей.

Дим від горіння сухої трави і листя містить усі отруйні речовини, що їх вбирає у себе трава і листя: сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів. Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини – виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання. Обрізки лінолеуму, шкірозамінників, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні більше 75 потенційно небезпечних речовин. Уламки меблів, старих дерев’яних конструкцій просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець. Під час згорання 1 тони рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасток диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо.

Сміття, що тліє без доступу кисню, виділяє одні з найбільш отруйних для людини речовин – бензопрен, діоксини, які знижують імунітет людини, посилюють перебіг хронічних і серцево-судинних захворювань, вражають дихальні шляхи, сприяють розвитку онкологічних та алергічних захворювань. Особливо це відчувають люди, які хворіють бронхітом, бронхіальною астмою, ринітом чи тонзилітом. Одним з раціональних методів утилізації трав’яних залишків є компостування, тобто утворення компосту, який може бути використаний у якості добрива.  Крім того, відповідальність за спалювання ТПВ на присадибній ділянці підпадає під кваліфікацію трьох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення:

стаття 52. Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель;

стаття 82. По?рушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення;

стаття 152. Пор?ушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, а при знищенні або пошкодженні об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собо?ю накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти нмдг і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста нмдг.

Штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків становить від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (за статтею 771 КУпАП).

Наш спільний громадянський обов’язок – шанобливо ставитися до природи. Не завдавайте шкоди здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

Лише неухильне дотримання вимог пожежної безпеки в лісах, на луках, парках і скверах допоможе не допустити виникнення пожеж.

При пожежі дзвоніть на номер 101!

Відділ ЖКГТБ Миколаївської селищної ради

Фото без опису

Фото взято з вільного доступу ережі Інтернет, носить ілюстративний характер


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора