A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

Сімейні форми виховання – підтримка дітей, які потребують допомоги

Дата: 09.03.2021 14:24
Кількість переглядів: 721

             Сім’я -це найголовніше ,що має бути у дитини. Все найкраще, що є на землі, починається з родини.. Тут дитина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра. На жаль, не всім діткам даровано таке щастя. Відсутність батьківського тепла, маминої колискової на ніч, іграшок та подарунків на свята від рідних – усе це є життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Позбавлення дитини сім’ї можна назвати не просто важким періодом в її житті, а долею, яка дає себе знати вже з перших днів втрати родини. Життя дитини поза люблячим сімейним оточенням стає відразу важким. У кожного своє уявлення про щастя, але дитині бути щасливою без батьків неможливо. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання. Наразі в Україні існує декілька форм сімейного виховання для дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах:

Усиновлення- це форма виховання, за якої дитина у правовому відношенні повністю прирівнюється до рідних дітей, набуває в особі усиновителів батьків, рідну сім’ю, і є безперечно найкращою для дитини. Дитина може бути усиновлена з будь-якої форми влаштування: опіки, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, інтернатного закладу, якщо вона перебуває на обліку як дитина, котра підлягає усиновленню.

Опіка/піклування- встановлюється  для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років. Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Розмір державної соціальної допомоги  становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

 Прийомна сім’я - сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Дитячій будинок сімейного типу (ДБСТ)-  це окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як п’ять дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей.

Розмір грошового забезпечення прийомним батькам та батькам-вихователям  встановлено на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину. Розмір державної соціальної допомоги  становить 2,5 прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму на кожну дитину  відповідного віку.

     Але, все ж таки, найкращим способом захисту прав дитини є збереження її рідної родини. Урядом опрацьовано механізм допомоги сім’ям, які потрапили в складні життєві обставини, на ранніх етапах кризи. Одна із складових цього механізму – патронат над дитиною.

 Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатні вихователі отримують від держави кошти на утримання дитини (розмір оплати становить 2,5 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць) та відповідну заробітну плату патронатному вихователю (розмір оплати складає 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи).

Шановні громадяни!


Якщо Ви бажаєте прийняти на виховання дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, підтримати її, подарувати їй сімейне тепло, любов, затишок, підготувати до самостійного життя, звертайтеся до Служби у справах дітей чи Комунальної установи «Центр з надання соціальних послуг»  Миколаївської сільської ради за телефоном: 0677619384

Подаруймо родину кожній дитині!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора