A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

Що потрібно знати про житлову субсидію

Дата: 02.12.2020 16:48
Кількість переглядів: 589

1. Від чого залежить розмір призначеної субсидії на оплату житлово-комунальних послуг ?

Субсидії нараховуються відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій (далі-Положення), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (із  змінами).

Згідно чинного законодавства право на отримання житлової субсидії мають сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг (в межах встановлених соціальних норм споживання, які регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних  соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування») перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить лише від сукупного доходу сім’ї.

Відповідно до пункту 5 Положення, житлові субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунальних послуг і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

Розмір субсидії

=

Розмір платежу за ЖКП в межах соціальної норми

-

Розмір обо’язкової плати

Розмір субсидії може змінюватися в зв’язку з тим, що розмір платежу залежить  від ціни на природний газ та тарифів на житлово-комунальні послуги.

Для розрахунку житлової субсидії на опалювальний період 2020-2021 років згідно пункту 35 Положення, враховується середньомісячний сукупний дохід осіб, зареєстрованих у домогосподарстві, а саме:

- за I і II квартали поточного календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

- за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, - у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального сезону. Тобто, якщо житлова субсидія призначається з листопада, то доходи враховуються за ІІ-ІІІ квартали поточного календарного року.

Відповідно до пункту 69 Положення, субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується з 1 жовтня по 30 квітня.

 

2. Чи нараховується житлова субсидія на розподіл (доставку) природного газу ?

 

Згідно пункту 1 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, субсидія призначається на послугу з постачання та розподілу (доставки) природного газу.

Рішенням НКРЕКП затверджено окремий тариф на послугу розподілу (доставки) природного газу.

Субсидія з розподілу (доставки) природного газу щомісяця нараховується та виплачується домогосподарствам.

 

3. Які соціальні нормативи застосовуються під час карантину при наданні житлової субсидії з 1 жовтня 2020 року ?

На період карантину розрахунок житлової субсидії проводиться з урахуванням збільшених на 50 % соціальних нормативів, в межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, а саме холодного водопостачання, водовідведення, газопостачання на приготування їжі і підігрів води, електропостачання, незалежно від кількості днів карантину на місяць.

Звертаємо увагу , що збільшення соціальних нормативів на 50 % не поширюється на газо- та електропостачання для опалення житлового приміщення та теплопостачання.

 

4. Чи припиняється надання житлової субсидії  під час карантину ?

 

         Заборонено на період карантину припинення надання житлової субсидії крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема: у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення; у разі смерті одинокої особи.

 

5. Чи призначається субсидія, якщо є заборгованість по сплаті за житлово-комунальні послуги ?

 

           Житлова субсидія не призначається в разі отримання районним Управлінням соціального захисту населення від підприємств-надавачів послуг інформації про наявність простроченої понад три місяці (на дату такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг і загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн.) на день звернення за призначенням житлової субсидії.

            За наявності заборгованості житлову субсидію може бути призначено на наступний період за рішенням районної комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, з урахуванням обставин, що склалися або укладання договору реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг з надавачами цих послуг.

            

            З питання призначення житлової субсидії можна звернутися до районного Управління соціального захисту населення  за телефонами «гарячої лінії» 095 196 05 23,  066 864 01 55 або (05443) 9 13 33.

 

 

02 грудня 2020 року                                                                                     

 

Білопільське районне Управління

соціального захисту населення

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора