A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миколаївська громада
Сумська область, Сумський район

СЕЛФІ З ВИБОРЧИМ БЮЛЕТЕНЕМ КРАЩЕ НЕ РОБИТИ

Дата: 25.03.2019 14:35
Кількість переглядів: 763

Менш ніж за тиждень – 31 березня 2019 року – в Україні відбудуться президентські вибори. У зв’язку з цією подією, у громадян з’являється багато питань, одне з яких – що не можна робити під час голосування.

«Завдання кожного громадянина – убезпечити себе від будь-яких порушень під час голосування. Враховуючи те, що у сучасному житті, особливо серед молоді, багато з якої, до речі, голосуватиме вперше, популярним є такий вид фотографії, як селфі, треба зазначити, що зйомка заповненого виборчого бюлетеня тягне за собою відповідальність, передбачену законом. Так, фотографування або відеознімання бюлетеня, на якому вже стоїть відмітка за кандидата, вважаються «фотозвітом» з кабінки для таємного голосування та караються штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років», - зазначила Ірина Свистун, очільник юстиції Сумщини.

Не треба виборцям і запрошувати в кабінку для голосування сторонніх осіб. Це порушення понесе за собою відповідальність у вигляді штрафу (від 1700 до 5100 гривень) або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років. За винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці також передбачені аналогічні покарання.

Крім того, штраф від 1700 до 5100 гривень або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років передбачені й за:

  • видачу бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України;
  • спробу голосувати особою без законних на те підстав;
  • вкидання бюлетенів у великій кількості у виборчу скриньку;
  • отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім члена комісії;
  • масове підвезення виборців до дільниці;
  • передачу грошей або подарунків за голосування;
  • передачу бюлетеня сторонній особі.

Найсуворіша відповідальність – позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років – передбачена за пошкодження виборчих скриньок.

Варто зазначити, що стежити за  перебігом голосування на виборчій дільниці повинні не тільки уповноважені особи, а й пересічні громадяни. Так, у разі виявлення порушень виборцю необхідно звернутися до голови виборчої комісії, офіційних спостерігачів або поліції.

«Свідомий громадянин, який не тільки бере участь у виборах, а й контролює їх перебіг, – запорука прозорості цього процесу та гарантія створення сильної європейської правової держави», - резюмувала Ірина Свистун.

Обираймо разом наше майбутнє!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора